وبلاگ آموزشگاه موسیقی آذرنگ

آموزشگاه موسیقی کودکان- آموزشگاه تخصصی موسیقی سیدخندان

وبلاگ آموزشگاه موسیقی آذرنگ

آموزشگاه موسیقی کودکان- آموزشگاه تخصصی موسیقی سیدخندان

وبلاگ آموزشگاه موسیقی آذرنگ

آموزشگاه موسیقی آذرنگ با مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از سال 1392 تا کنون مفتخر است که با همکاری اساتید برجسته و با تجربه و با استفاده از روش های آکادمیک در زمینه آموزش موسیقی در خدمت شما هنر دوستان عزیز می باشد.
تلفن های آموزشگاه:
021-22858191
021-22859140

طبقه بندی موضوعی
بایگانی

شناخت تنبک

آموزشگاه آذرنگ | دوشنبه, ۹ بهمن ۱۳۹۶، ۰۲:۲۸ ب.ظ

تنبک چیست؟

یکی از سازهای کوبه ای ایرانی است. این ساز پوستی، از نظر سازشناسی جزء طبل‌های جام‌شکل محسوب می‌شود که از این خانواده می‌توان به سازهای مشابه مانند داربوکا در کشورهای عربی و ترکیه و همچنین زیر بغلی در افغانستان اشاره کرد.

تنبک               

ساختمان

بدنه تنبک را در گذشته از جنس چوب، سفال و گاهی هم فلز می‌ساختند، لیکن امروزه از جنس چوب می‌سازند. تنبک از قسمت‌های زیر تشکیل شده است:

·         پوست

·         دهانه بزرگ

·         تنه

·         پا

·         گلویی (نفیر)

·         دهانه کوچک (کالیبر)

 

پیشینه

قدمت تنبک با نام‌های پهلوی دمبلک به پیش از اسلام می‌رسد و بنابر نظر دکتر معین دمبک صورت دگرگون‌شده همین نام است

تنبک در چند دهه اخیر پیشرفت چشم‌گیری کرده و به عنوان سازی تکنواز و مستقل مطرح شده است. این پیشرفت مرهون تلاش استادان این ساز است، که در این میان نقش استاد فقید حسین تهرانی به قدری اهمیت دارد که می‌توان از او به‌عنوان پدر تنبک نوازی نوین ایران یاد کرد.

قدمت تنبک                    

ریشه نام

درباره وجه تسمیه این ساز، هنوز یک رای نهایی حاصل نشده‌است. بهمن رجبی معتقداست که نام این ساز در اصل تنبک بوده و تبدیل آن به تمبک به دلیل قلب حرف «ن» ساکن به «م»، قبل از حرف «ب» است؛ مثل اتفاقی که در تلفظ واژه «شنبه» می‌افتد. (تنبک و نگرشی به ریتم از زوایای مختلف نوشته بهمن رجبی) اما گروهی دیگر اعتقاد دارند که صورت «تنبک» منشاء منطقی نداشته و به همین دلیل به اشتباه در میان مردم رواج یافته است. اما در نوازندگی این ساز از تکنیک‌هایی به نام‌های «تُم»، «بک»، «پلنگ» و «ریز» استفاده می‌شود؛ بنابراین چندان بعید نیست اگر نامگذاری «تمبک» بر اساس همین اسامی صورت گرفته باشد. از دیدگاه زبان‌شناسان واژه Tambourine که در زبان‌های اروپایی برای تمبک به کار می‌رود از واژه تنبور پهلوی وام گرفته شده‌است.

نوازندگان شاخص (قدما و معاصر)

از قدما می‌توان از حاجی خان ضرب گیر ، عیسی آقا باشی، رضاقلی خان نوروزی، ابوالحسن صبا (معلمِ حسین تهرانی)، مسعود خان، شعبان قناری ،مهدی قیاسی، رضا روانبخش و عبدالله دوامی نام برد.

استاد تنبک                 

  • آموزشگاه آذرنگ

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی